tisdag 22 april 2008

Vem gör skitjobbet?

Idag kom tidningen Djurskyddet i brevlådan. I den finns en artikel med rubriken ”Här vanvårdades 40 katter”. Artikeln beskriver en tyvärr alltför vanlig syn för oss som arbetar som djurskyddsinspektörer med en bostad i allmän oordning, sopor och djurskit överallt. Som gammal i gamet blir man luttrad och även om bilderna visar misär har jag sett värre i verkligheten, som t ex den gången vi hittade fem barn i en familj som bodde på samma sätt. Det som slår mig med artikeln är det sätt som djurskyddsinspektören i kommunen framställs. Oavsett om han verkligen varit så nonchalant eller om artikeln är en sanning med modifikation har jag svårt att förstå att de här djuren inte omedelbart omhändertogs första gången misären upptäcktes. Vad som känns ännu mer frustrerande är att det verkligen verkar vara låg standard på kontrollen i kommunen eftersom en person från Djurskyddet Göteborgs katthjälp har lämnat följande kommentar: ”Som vanligt får vi rensa upp efter kommunen och göra deras jobb…”. Oacceptabelt! Djurskyddskontroll ska skötas av de myndigheter som fått förtroendet och inte av ideella organisationer!!

1 kommentar:

DjurArken sa...

Enligt inspektionsrapporten, från inspektionen utförd den 4 oktober 2007, där även en djurskyddsinspektör från Göteborgs kommun var med, fanns det ”En schäfer som stod i en mycket nedsmutsad hundgård. I hundgården fanns det mycket skräp som hunden kunde få i sig och skada sig på . Kojan var inte isolerad. Under gallret till hundgården fanns en plåt instucken med gammalt foder, mes kattmat.” och "ett par katter som uppvisade sjukdomssymtom såsom ovillighet att röra sig eller rinnande svullet öga och toviga pälsar och bukiga magar vilket kan tyda på inälvsparasiter. Veterinär bör omedelbart kontrollera tillståndet för de katter som visar upp ett avvikande och/eller sjukligt beteende."
Enligt samma inspektionsrapport skulle ett föreläggande skrivas.

Den 5 november 2007 görs en ny inspektion. I ett brev till djurägaren, daterad den 8 november 2007, uppmanas han att isolera hundkojan, ett godtagbart utrymme anordnas för hönsen och att katter som uppvisar tecken på sjukdom måste veterinärundersökas. Enligt skrivelsen kommer återbesök att ske under vecka 47.

Den 4 februari 2008 avlider djurägaren. Polisen har varit och hämtat honom och noterad ett större antal katter i och omkring huset samt en hund som nu lämnats ensamma. Djurskyddsinspektören åker till fastigheten samma dag och konstaterar att det inte fanns någon anledning att omhänderta djuren omedelbart. Vid återbesök den 6 februari konstaterar han igen att djuren inte var ”synbart sjuka eller skadade”. Stackars hunden blev ihjälskjuten av kommunjägaren.

Ett föreläggande formulerades aldrig. Återbesök har aldrig genomförts. Veterinären har aldrig tillkallats.

Den 11 februari skriver djurskyddsinspektören till mig att ”vi valde som sagt en mjukare linje” och ”Vi blev ju dock lurade av B vad gäller katterna eftersom han gömde undan katter för oss. Vid det andra inspektionstillfället syntes inga andra katter till än vuxna och friska sådana. Jag är väl lättlurad...”

Det finns bilder, tagna den 8 februari 2008 av en privatperson som jobbar ideellt för ett katthem, på sjuka katter, varav fyra är kattungar. Bilder har även tagits på en av katterna som fick avlivas samma dag. Han hade leverskador, ingen päls och igenmurat öga.

Alltså 4 dagar efter att djurskyddsinspektören bedömer att det inte finns någon anledning att omhänderta djuren hittar man ett 20 tal katter som går omkring hemlös, och en del är sjuka.

De bilderna som placerades i djurskyddets tidning var dom "lättaste" vi skicade dom. Det finns bilder på döda katter i garaget, i poolen, benrester av kullar kattungar.

En sanning med modifikation var fallet inte, den var värre än att man ser från bilderna.

Isnpektören i artikeln var inte djurskyddsinspektör men miljöinspektör. Ale kommun har ingen djurskyddsinspektör.

Vi är tyvärr ganska van vid att förvaltningen inte tar sitt ansvar för djurskyddsärenden, framförallt när det gäller hemlösa katter. Det är enligt dom alltid någon annan som är ansvarig. är det inte fastighetsägaren då är det den som matar den hemlösa katten. Att hänvisa till skyddsjägare är den enda lösning de erbjuder... tills nu. Nu har de även börjat hänvisa till saneringbolag! Och då pratar jag om förvaltningen i Göteborg, vilka har ett 5 tal djurskyddsinspektörer.

Jag är glad att djurskyddstillsyn flyttas till länsstyrelsen, det kan ju knappast bli värre för alla hemlösa katter i Sverige.