En djurtransportör samt VD:n för transportföretaget har dömts till dagsböter för brott mot djurskyddslagen. Upprinnelsen till domen är att 15 grisar dog av syrebrist under en transport till ett slakteri. Antalet grisar i transporten översteg kraftigt det maximalt tillåtna antalet grisar enligt djurskyddsbestämmelserna.
Transportören dömdes till 30 dagsböter för att han orsakat att grisarna dog men friades delvis eftersom han inte kände till reglerna. Eftersom transportföretaget är ytterst ansvarig för att chaufförerna har tillräcklig kunskap dömdes VD:n till 50 dagsböter.
Det är med glädje jag ser att grisarnas död ledde till straff. Graden av straff kan dock alltid diskuteras liksom fördelningen mellan de två ansvariga. Som transportör av djur har man en skyldighet att känna till lagstiftningen i likhet med om man kör bil eller startar en verksamhet. Är det då rätt att transportören delvis frias på grund av att han inte kände till reglerna? Om man åter igen drar en parallell till bilkörning; Är det möjligt att (delvis) frias från böter om man kört för fort innanför stads-/bygräns eftersom man inte kände till att skyltarna betyder max 50 km/h?? Nej, självklart inte! Detsamma borde gälla i fall som handlar om djur.
Det är glädjande att även VD:n i det aktuella transportföretaget bedömts ansvarig. Det skickar en tydlig signal till andra arbetsgivare som har djur i sin verksamhet: Det går inte att skylla ifrån sig på sina anställda om de saknar den kunskap de behöver! Härligt! Däremot känns det tveksamt att VD:n döms till ett strängare straff än transportören eftersom det de facto var transportörens handlingar som orsakade grisarnas död. Det ska bli intressant att följa eventuell fortsättning i högre instans!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar