fredag 4 april 2008

Förstatligad djurskyddskontroll ingen förstärkning!

Regeringen har till Riksdagen lämnat ett förslag om förändrad hemvist för djurskyddskontrollen. Idag utförs kontroll av alla djurhållande gårdar, verksamheter med djur och enskilda djurägare av kommunerna. Förslaget, som tycks komma att bli verklighet, innebär att kontrollen flyttas över till Länsstyrelserna istället.

Det är en allmänt känd sanning att djurskyddskontrollen brustit/brister på flera håll i landet. Det finns kommuner som gjort väldigt lite eller ingen kontroll alls. Det finns också kommuner som har en väl fungerande kontroll och där den kommunala Miljönämnden verkligen satsat på att ha tillräckliga resurser. Att kontrollen är ojämn över landet är ett problem som behöver åtgärdas.

Regeringens lösning på detta är att föra över djurskyddskontrollen till staten, i det här fallet Länsstyrelserna. Till detta ändamål ska Länsstyrelserna dela på 118 miljoner. Pengarna ska enligt liggande förslag fördelas enligt gängse metod att fördela pengar till Länsstyrelserna på. Detta innebär att län med flest innevånare får mest pengar utan någon som helst hänsyn till var behovet av djurskyddskontroll är som störst. Pengarna är inte heller öronmäkta till djurskydd vilket innebär att Länsstyrelserna kan välja att lägga en mindre summa av de tilldelade resurserna på djurskydd.

Länsveterinärerna i Skåne har beräknat att det krävs ett trettiotal heltidsanställda inspektörer i Skåne för att klara att utföra en tillfredsställande kontroll. Utifrån det gängse sättet att fördela pengar kommer Skåne att få pengar till ca 20 inspektörer. Men, då saknas ändå pengar för lokalhyra, tjänstebilar, arbetskläder, datorer osv. Någon extra tilldelning för dessa utgiftsposter finns inte i förslaget. Jag är rädd för att antalet inspektörer därmed blir betydligt färre… och att intentionen att förbättra kontrollen därmed blir ett tomt slag i luften som dessvärre istället leder till det motsatta!! Det är en stor risk att de underbemannade inspektörerna kommer att vara tvungna att inrikta sig på att behandla akuta ärenden om sällskapsdjur i storstadsregionerna och att det förebyggande arbetet som djurskyddslagstiftningen eftersträvar kommer att vara ett minne blott…….

Inga kommentarer: